середа, 25 січня 2017 р.

Консультація для батьків «Обережно іграшка»


Що таке іграшка?
Гра і іграшка, на думку вчених, - найважливіші складові будь-якої культури. Яка культура, такі й іграшки. Іграшка - культурне знаряддя, за допомогою якого в особливій «згорнутій формі» передається стан сучасної культури (цивілізації), напрямок руху: до життя або смерті, процвітання або деградації, взаєморозуміння або відчуженню. З допомогою іграшки дитині передаються сама суть людських відносин і складне мироустроение.
Перш за все, потрібно підкреслити, що розвиток дитини відбувається в різних видах діяльності. Його самостійна й осмислена активність в будь-якій формі - є найважливіший результат розвитку. Адже у людини усвідомлення навколишнього світу відбувається, перш за все, в дії. А отже, головна функція іграшки полягає в активізації дитячої діяльності і становленні її нових форм.

Розвиваючий і освітній ефект іграшки визначається передусім характером ігрового дії і його зв'язком з завданнями розвитку. Цей аспект при виборі іграшок потрібно чітко усвідомлювати. Віддаючи перевагу будь-якій з них, дорослі повинні відразу уявити, що дитина буде з нею робити.
У всьому розмаїтті видів дитячої діяльності психологи виділяють дві групи. В першу входять ті, усередині яких відбувається переважне освоєння смислів, завдань і норм відносин між людьми, і на цій основі - соціальне і особистісний розвиток дитини. Другу групу складають види, усередині яких відбувається засвоєння способів дії з предметами, і на цій основі - формування інтелектуальних, пізнавальних здібностей. Виходячи з цього, всі іграшки теж умовно діляться на дві групи.
У першу можна об'єднати все те, що сприяє соціально-емоційному розвитку (або розвитку особистісної сфери). Це іграшки, які передбачають спілкування чи поводження з ними як з живими персонажами: тварини (ведмедики, зайчики, собачки) і, звичайно ж, ляльки з усілякою начинням. Сюди ж відносяться набори для гри в лікаря, перукаря, магазин і так далі, з деталями костюмів і допоміжними атрибутами (халат і пов'язка лікаря, кермо для машини, міліційний кашкет, червона шапочка). До цієї ж групи можна зарахувати й транспортні іграшки (вантажівки, потяги, машинки, що дозволяють щось перевозити).
У другу групу входять іграшки, що сприяють розвитку інтелектуально-пізнавальних і моторних здібностей. Це всілякі кубики, конструктори, пазли, мозаїки, лото і доміно.
Крім двох уже згаданих ліній розвитку, існує ще й третя. Це фізичний розвиток і виховання дитини. Завдання зміцнення здоров'я, і формування в малюка певних фізичних якостей (сили, витривалості, спритності, влучності) - один з найважливіших аспектів у вихованні. Природно, ця сторона дитячого розвитку втілена в безлічі спеціальних ігрових посібників, і припускає використання коштів іншого роду - м'ячів, обручів, скакалок, кеглів. Так що, цей ряд іграшок повинен бути виділений особливо.
Сучасна іграшка - що це?
Одним з основних засобів духовно-морального виховання є створення такого освітнього середовища, що дозволяє вибудувати ієрархію моральних цінностей і забезпечити повноцінну життєдіяльність дитини. Найважливішою складовою частиною освітнього середовища є гра та іграшка.
Сенсорна агресія оточуючого дитину середовища порушує стабільність і стійкість світу, тобто позбавляє маленької людини впевненості в тому, що світ міцний, надійний, а значить, безпечний. Поставлена під питання передбачуваність світу, необхідна дитині для адекватної соціалізації, для управління власною поведінкою. Поява нової іграшки часом не тільки відображає вже існуючий рівень технічної оснащеності, а й певною мірою може сприяти народженню нової технології. Так, в кінці XIX століття уявлення про світ виразилося в широкому поширенні оптичних іграшок (біноклі, підзорні труби, мікроскопи тощо), що, як вважається, певним чином підготувало винахід кінематографа.
Серійна іграшка, з якою найчастіше, на жаль, має справу сучасна дитина, по суті своїй є «антиигрушкой»: в ній міститься ідея володіння, а не радісного осягнення світу; вона формує тенденцію витіснення розвиваючої гри і справжньої творчості. Масовість виробництва профанує індивідуальні емоційні стосунки з іграшкою як з «іншим Я». Зовнішня привабливість іграшки-товару стає важливіше ігрового застосування, звідси - нові форми, матеріали, не властиві традиційній іграшці. Сьогодні дитяча іграшка як частина сучасної масової культури сприяє побудові дитиною досить похмурою і безрадісної картини світу, про що свідчать дитячі малюнки.
Як ми вибираємо іграшки!
Кожен батько впевнений у тому, що знає, що потрібно її дитині. А за якими критеріями ми вибираємо і купуємо іграшки? Невеликий соцопитування показало: ми керуємося чим завгодно - ціною, бажанням дитини, власними пристрастями, але не міркуваннями дидактичної корисності. Чого вже розмінюватися на дрібниці, якщо потрібна сума в нас є, а дитина прожужжали всі вуха, і у Петі, Каті, Сашка з його групи таке вже давно є? Терміново купити!
Один з найвагоміших мотивів для покупки іграшки - «дитина хоче саме її». Або - «я йому обіцяв, якщо він закінчить чверть на п'ятірки (не буде більше битися і т. д.)». Купується відповідна, м'яко кажучи, дивна іграшка. А потім ми будемо дивуватися, чому при такій кількості різних іграшок у нас чайники не збираються!
Ще один варіант - «куплю, тільки мовчи!» або «у мене в дитинстві такої іграшки не було, нехай хоч у моєї дитини буде». А може, це ваше щастя, що у вас такого не було? Коли я була маленька, весь мій дитячий садок заздрив власниці привезеної з-за кордону і просочилася в дошкільний заклад дуже засуджуються тоді ляльки Барбі. А тепер, після багаторічного барбі-достатку ми маємо проблеми з дівчатками-підлітками, вихованими на пропорціях цієї ляльки. Дівчатка виростають і розуміють, що ніяк не відповідають параметрам свого ідеалу. До речі, англійці, схаменувшись, тепер наближають образ британського аналога Барбі - ляльки Сінді - до зовнішності в міру угодованої п'ятнадцятирічної дівчинки-підлітка.
При перерахуванні критеріїв вибору іграшок ми не брали до уваги педагогічно підкованих батьків, яких, на щастя, теж чимало. За твердженням дитячих психологів, мами і тата сьогодні діляться на дві категорії: дуже освічені, проштудировавшие тонни спеціальної літератури, і катастрофічно безграмотні. Середини немає.
Критерії відбору
1. Простота і доступність. Іноді дорослим здається, що чим більше різних властивостей і якостей містить іграшка, тим краще. Приміром, пластмасовий слоник на колесах, який одночасно і паровозик, і телефон. Здавалося б, така універсальна іграшка відкриває найрізноманітніші можливості для діяльності дитини. Але - подібне «різноманітність» лише дезорієнтує малюка. Він не знає, що потрібно робити-- возити слоника, годувати його або розмовляти по телефону. Причому, повноцінно виконати всі ці дії неможливо. На такому слоні нічого не перевезешь - на нього нічого не покладеш і нікого не посадиш, телефонна трубка весь час падає, та й слоном його вважати не зовсім правильно, адже це все-таки телефон, причому, на колесах. Набагато корисніше в цьому відношенні було б «роз'єднати» функції і запропонувати дитині три різних і зрозумілих за своїм призначенням і за способом дії предмети.
2.Стимуляция активних дій. «Корисність» іграшки - далеко не єдиний критерій оцінки. У ній ніби перетинаються інтереси і задачі дорослого і дитини. Вона обов'язково повинна приносити малюкові радість і задоволення. Для того щоб іграшка стимулювала осмислену дитячу активність (тобто сприяла розвитку), вона повинна відповідати інтересам дитини, відповідати його потребам, бути захоплюючою і привабливою. Відповідність інтересам самої дитини - найважливіша вимога до іграшки, яке, власне і робить її іграшкою. Але інтереси і переваги у дітей і дорослих часто не збігаються. Дорослих привертає зовнішня краса, складність, багатство деталей, або описане в анотації розвиваюче значення. У дітей дещо інші «пріоритети». Вони можуть віддавати перевагу ту чи іншу іграшку тому, що бачили подібну у своїх друзів, або тому що вона схожа на знайомого казкового чи телевізійного персонажа. Однак головним привертає фактором для дитини є можливість що-небудь з нею робити. Тільки в тому випадку, якщо вона викликає бажання діяти з нею (розбирати і збирати, пересувати різні частини, возити, витягувати нові звуки), малюк хоче швидше взяти її в руки і почати гру.
Крім того, розвиваюча роль іграшки полягає в її здатності бути не просто привабливою, але і відкритою для різноманітних форм активності дитини. Предмети, що припускають, хай і корисні, але стереотипні, одноманітні дії, можуть стати матеріалом для вправ, тренувань, але не для гри. Гра - це сфера образів, умовностей, прихованих можливостей. Це, перш за все, проба своїх здібностей і з'ясування властивостей предмета, з яким граєш. Тому він повинен містити елемент новизни для підтримки допитливості і власної активності дитини.
Якщо ж у грі з тим чи іншим предметом передбачається строго певний спосіб вживання (як, наприклад, заводні, механічні або деякі електронні іграшки), то гра буде просто вправою або проведенням часу, але не освітньої активної, творчої діяльністю. Чим більш визначеною і завершеною є іграшка, тим менше вона залишає простору для дитячої творчості. Іграшки простіші і менш певні допускають широкий спектр ігрових дій. Відповідно, матеріал гри повинен бути достатньо простим і разом з тим гнучким, що допускає ускладнення, варіативність і спрощення поставлених завдань. Іграшка повинна бути максимально відкрита для перетворень. Такі універсальні і популярні у всі часи іграшки як м'ячі, кубики, вкладиші, ляльки, завдяки своїй простоті, надзвичайно пластичні, допускають нескінченні ускладнення, тисячі нових комбінацій і не можуть набриднути дитині. Таким чином, відкритість для різноманітних дій, гнучкість і простота - важлива вимога для хорошої іграшки.
3. Заохочення самостійності. Ігрові дії дитини повинні бути самостійними. Іграшку можна розглядати як особливий предмет, що дозволяє йому відчути впевненість у своїх силах. Вона повинна бути опорою для самостійних дій дітей, повинна допомагати відчути свою компетентність і автономність. Можливість або неможливість самостійного дії залежить від деяких незначних і непомітних для дорослих деталей. Наприклад, типова і дуже цікава для маленьких дітей коробочка з сюрпризом: варто натиснути на кнопку, як з коробочки вискакує зайчик або кошеня. Але вся справа в тому, де розташована ця кнопочка. Якщо вона знаходиться зверху (і натискати потрібно вниз) - все в порядку, малюк буде самостійно з задоволенням грати і радіти раптового выпрыгиванию зайчика. Але якщо ця кнопочка поміщена спереду, і для її натискання необхідно утримувати коробочку іншою рукою (інакше вона зсувається тому) самостійна гра для дитини стає неможливою - необхідна допомога дорослого, який утримує коробочку або сам викликає поява зайчика.
Іграшки повинні сприяти самостійній постановці і вирішенню все більш складних завдань. Наявність не тільки «загадки», але і підказки, викличе інтерес і бажання діяти. Предмет гри обраний правильно, якщо він містить зрозумілі дитині орієнтири для його самостійної діяльності. Як приклад можна привести такі відомі народні іграшки як пірамідки, матрьошки, вкладиші, які самі «підказують» правильний спосіб дії. Абсолютно нові, незнайомі і незрозумілі дітям предмети, що не мають ніяких аналогів в їх особистому досвіді, не дають «підказки» для самостійних дій і скоріше налякають, ніж викличуть бажання грати. Оптимальне поєднання новизни і впізнанності, наявність завдання і орієнтирів для її вирішення - важлива якість іграшки, стимулююча дитячу активність.
4. Етика, естетика, культура. До соціальних особливостей іграшки відноситься, перш за все, етичний аспект, який найбільш тісно пов'язаний з її виховною функцією. Іграшка повинна по можливості викликати добрі, гуманні почуття. Неприпустимим є наявність в ній якостей, стимулюючих асоціальні дії і почуття: насильство, жорстокість, агресивність, байдуже, об'єктне до живого, неприпустимі.
При виборі іграшок завжди потрібно враховувати і художній, естетичний аспект. Багато народні та авторські іграшки є творами мистецтва. Важливо відзначити їх психологічне значення, оскільки художні якості іграшки з одного боку роблять її привабливою для дитини, а з іншого - формують його естетичний смак.
Важливий момент в оцінці іграшки - її зв'язок з навколишнім суспільним життям. Показово, що іграшки кожного покоління дітей суттєво різняться (особливо ляльки, побутове начиння, транспорт). Очевидно, що, користуючись ними, діти освоюють різні громадські моделі. Через гру дошкільнята звикають до знарядь праці, предметів домашнього вжитку, меблях, одязі, машинам, прийнятим в сучасному для них суспільстві. Тому «сучасність» іграшки, її здатність втілити в собі і передати дітям «дух свого часу», повинні враховуватися при оцінці.
Крім того, важливою гідністю іграшки є її зв'язок з культурними традиціями свого народу. «Традиційність» іграшки має не тільки етнографічне або історико-культурне значення, але і є незамінним засобом виховання та розвитку дітей. Особливо багата в цьому відношенні вітчизняна традиція (димковская, гжельская, сергієво-посадська дерев'яна іграшка). І, звичайно ж, важливо оцінювати технічні якості іграшки. На перший план тут виходять міцність і безпеку.
Такі самі загальні вимоги, які необхідно враховувати при виборі іграшки для дитини. У цьому році на сторінках нашого журналу ми будемо докладно розповідати про різні типи іграшок, що підходять для дітей різного віку. Предметом спеціального розгляду будуть вкладиші, пірамідки, кубики, машинки, ляльки та інші види дитячих забав. Ми постараємося показати їх можливості, допоможемо відрізнити хороші й не дуже хороші зразки кожного виду іграшкової продукції, і розповімо, як з їх допомогою можна розвивати здібності малюка.
Підіб'ємо підсумки
Отже, виходячи зі сказаного, слід: перше і необхідна вимога до іграшки - потенційна можливість стати предметом відповідної дії (діяльності) дитини. Вибираючи забаву, потрібно, з одного боку, орієнтуватися на вік (і, отже, головний тип діяльності), а з іншого - прагнути до того, щоб у розпорядженні були всі види іграшок, які сприятимуть розвитку різних сфер життєдіяльності. Можливість (або неможливість) активної дії дитини залежить від багатьох якостей, наприклад-від величини іграшки. Величезні м'які тварини» (собаки, бегемоти, слони), які важко взяти в руки, не предмет дитячих дій. Ті ж м'які іграшки, але менших розмірів цілком можуть використовуватися в дитячій грі. Велике значення мають і технічні якості. Якщо кільця пірамідки з великими труднощами одягаються на стрижень, частини матрьошки зі скрипом з'єднуються один з одним, а колеса машинки погано прокручуються, дитина не може здійснювати з цими іграшками відповідні дії, хоча самі по собі ці види мають безсумнівну розвиваюче значення. Іноді дорослим здається, що чим більше різних властивостей і якостей містить іграшка, тим краще. Так, здавалося б, пластмасовий слоник на колесах, який одночасно і паровозик, і телефон, відкриває різноманітні можливості для дитячої активності. Але таке «розмаїття» дезорієнтує дитину: він не знає, що робити - возити, розмовляти по телефону або годувати? Причому повноцінне виконання всіх цих дій вельми обмежена - перевозити щось на такій іграшці неможливо (нічого не покладеш і нікого не посадиш), телефонна трубка весь час падає, а слон не в повній мірі слон, оскільки він телефон на колесах. Набагато корисніше в цьому відношенні було б «роз'єднати» всі функції і запропонувати дитині три різних і зрозумілих за своїм призначенням і за способом дії предмети.
Отже, дії дитини з іграшкою повинні бути осмисленими, варіативними, самостійними і включеними в комунікацію. Все це психолого-педагогічні вимоги до іграшки, які слід використовувати при її виборі. Однак іграшка - це не тільки об'єкт дитячої діяльності, але і предмет культури, що увібрав в себе певний соціокультурний зміст і передає його дітям. Особливості іграшки як предмета культури мають як самостійну цінність, так і певне виховне значення. Ці особливості також необхідно враховувати, здійснюючи експертизу. До соціокультурних особливостей іграшки відноситься, перш за все, етичний аспект, який найбільш тісно пов'язаний з її виховною функцією. Іграшка повинна по можливості викликати гуманні почуття і стимулювати просоциальные дії. Вона повинна підтримувати дбайливе ставлення до живого, підкреслювати людське, антропоморфне початок у тварин, рослинах і, звичайно ж, в людині у всіх його іпостасях. Неприпустимо наявність в іграшці якостей, стимулюючих асоціальні дії і почуття: насильство, жорстокість, агресивність до всього живого. Порушення етичних вимог до іграшці, навіть при її гарному розвиваючому ефекті, повинно бути підставою для її негативної оцінки.
Вимоги, які необхідно враховувати при виборі конкретної іграшки
1. Психолого-педагогічні: іграшка виступає як предмет діяльності дитини і розглядається з позицій можливого розвиваючого ефекту.
2. Соціо-культурні: іграшка розглядається з точки зору її об'єктивних властивостей, що мають найбільш важливе значення для виховання.
3. Технічні: міцність, якість виготовлення, безпека для здоров'я - перші і абсолютно необхідні вимоги. При їх відсутності, тобто при виявленні будь-якої небезпеки для здоров'я дитини, подальшу психолого-педагогічну оцінку проводити недоцільно. Іграшки, що сприяють соціально-емоційному розвитку: різні види тварин (ведмедики, зайчики, собачки тощо); ляльки з усілякою лялькової начинням; набори для гри в лікаря, перукаря, магазин; деталі костюма та атрибути, які допомагають прийняти і утримувати ігрову роль (халат і шапочка лікаря, кермо для машини, міліційний кашкет, червона шапочка); транспортні ингушки (вантажівка, поїзд, машинка).
Іграшки, що сприяють інтелектуально-пізнавальних і моторних здібностей: всілякі кубики, конструктори, пазли, мозаїки, лото, доміно та інші Іграшки, що сприяють розвитку фізичних якостей: м'ячі, обручі, скакалки, кеглі.
Придбання неякісної іграшки загрожує вашій дитині:
- отруєнням токсичними речовинами. Зареєстровані випадки, коли в якості наповнювача в брязкальцях використовувалися протруєне токсичними речовинами горох і квасоля.
- рецидивами алергії. Неякісна продукція може у великих кількостях містити різні хімічні речовини, в тому числі формальдегід - прямого винуватця алергії.
- травматичними ушкодженнями. Погано закріплені дрібні деталі можуть потрапити в дихальні шляхи малюка. В електричних іграшках ви цілком можете зіткнутися з перевищенням норми електричного напруги.
- небезпекою виникнення пожежі.
І останнє: не забудьте ретельно вимити нову іграшку, перш ніж віддати її дитині. Це елементарне правило безпеки допоможе зберегти здоров'я вашого малюка.

Немає коментарів:

Дописати коментар