пʼятниця, 20 січня 2017 р.

«Святий Миколай
–  для  добрих  дітей»
(заняття )

                                                         Вихователь: Кучма М.В.
        старша група

Завдання: виховання у дітей високих моральних якостей – доброти, милосердя, щирості, людяності, чуйності, співчуття, залучити до акції милосердя.
Обладнання:  картинка з зображенням Святого Миколая, сюжетні картинки  
«Добрі та погані вчинки»
Хід заняття
Доброго ранку , діти! А давайте ми разом привітаємось до усього живого!

Доброго ранку травам росистим!
Доброго ранку квітам барвистим!   
                                    
Доброго ранку сонечку ясному!
Людям усім та усьому прекрасному!
   Діти, усі ви знаєте, що незабаром свято  для усіх дітей. А хто скаже, яке це свято?
-         Так, звичайно! Це свято Миколая! А чи знаєте ви хто такий Миколай?
Ось послухайте невеличке оповідання про святого Миколая!
      
Оповідання «Святий Миколай - опікун дітей»
     Давним-давно, 1600 років тому, жив у місті Мирах, у малій Азії, хлопець Миколай. Був він сиротою. Його батько і мати померли залишивши синові чималий спадок.
     У серці Миколая була велика доброта, і він вирішив роздати майно бідним. Та тільки був він дуже несміливим і тому почувався нещасливим.
     У безсонні ночі виходив Миколай на дах свого будинку й дивився на бідні домівки. Біля них спали їх убогі мешканці. У домівках нагрітих за дня гарячим сонцем, було душно, отож люди лягали спати перед порогом на землі. Лежали вони в лахмітті, подертому на важкій праці в копальнях мармуру. Спали тут і малі діти, які ніколи не зазнали в житті радості.
   І стискалося серце Миколая від цього людського горя. Він думав: «Як допомогти бідним дітям?»
   І ось, однієї ночі наклав Миколай повен міх усякої їжі – хліба, медяних паляниць, фініків, фіг, а також одягу та грошей і непомітно вийшов з дому. Обережно тихцем поклав мішок біля порога найближчої хати, де спали бідні діти.
    Уранці придивлявся Миколай з даху свого будинку , як радіють діти з цього міху!
   Наступної ночі вибрався Миколай знов з повним міхом і поклав його біля іншого дому де були діти. І такі мандрівки повторював він уже щоночі. У місті тільки й говорили , що про невідомого добродія. Діти не раз бачили крізь сон  постать у темнім плащі, що клала мішок, але постать скоро зникала.
    А старий слуга Миколая затривожився, коли побачив, що у коморах меншає припасів. « Напевне, хтось краде їх, -  подумав. — Треба упіймати злодія!»
   Одної  ночі  побачив  слуга  чоловіка  в  плащі   з  каптуром  на  голові. З  мішком на плечах він перелазив через браму на вулицю. Слуга здійняв галас, збіглися інші слуги й кинулись у погоню. Засоромлений Миколай, бо це ж був він, замість зупинитись і відкрити своє обличчя почав утікати. Пробудились і люди на вулицях, пробудились і діти, і всі стали здоганяти Миколая.
     Перші наздогнали його діти й… упізнали свого доброго опікуна. Упізнали його плащ і мішок, повний добра.
-  Це не злодій! Це наш опікун! Наш добродій! Зупинились люди, здивовані та збентежені.
-Це  ж  Миколай! Багатий  Миколай!  Ось  хто  цей  добрий  дух, що  нам  дарунки  приносив,  дітей  наших  від голоду рятував!
Минули роки. Миколай став священиком, а далі й єпископом у Мирах. Всі шанували й любили його за доброту, за ласкавість і мудрість. А про діток він і далі не забував. Як тільки довідувався, що якась дитина в біді, зараз ішов до неї з потіхою й подарунками.
Коли помер Миколай, і його душа стала перед Господнім престолом, Бог спитав:
- Чого бажаєш, мій Миколаю, в нагороду за добре життя на землі?
- Нічого  не бажаю, - відповів  Миколай, - тільки  дозволь мені,
Боже, сходити  час від  часу  з  неба  на  землю  й  відвідувати  дітей.
-         Знав  я,  яке  буде  твоє  прохання. Щороку  в  день  своїх  іменин
Зможеш сходити на землю.
  А на землі пам'ять про Миколая не завмерла. Всі пам’ятають про його добрі діла, про його святе життя, і тому церква його святим назвала.
    І від того часу  кожного року в день своїх іменин у грудні Святий Миколай ходить по землі і розносить добрим дітям дарунки. Знає Святий Миколай, що всі малі діти чемні і добрі, знає, що всі українські діти мають добрі серця, люблять Бога, люблять рідний край – Україну.
     Ось таке оповіданнячко. Сподіваюсь ви зрозуміли, хто такий святий Миколай. А як ви думаєте, чому Господь Бог дав йому ще одне бажання?
ü Напевне за його доброту на землі.
ü А кому роздає подарунки святий  Миколай? За що? Тобто за хорошу поведінку та добрі вчинки.
ü А може хтось знає віршика про святого Миколая?

Є свято гарне в Україні.
Є свято казки чарівне.
Що Миколай в святій ряднині
Слухняним ласощі несе.

Це свято раз буває в році.
Воно нікого не мине.
Бо Миколай святий із неба
В оселю кожну зазирне.

Отець Святий про всіх все знає.
Хоч любить нас та бачить все.
Він чемних лагідних вітає,
І радість їм за це несе.

А ще ви  знаєте пісню про святого Миколая. Я пропоную трішки відпочити і заспівати пісню «Ішов Миколай…»

     А тепер давайте ми разом розглянемо картинку. Хто заглядає у віконце?
ü Чому святий Миколай подарував дівчинці книжку і шоколадку, а хлопчикові різочку!
ü Які добрі справи зробила дівчинка? Як ви вважаєте?
ü Що на вашу думку поганого зробив хлопчик?

Діти, зверніть увагу на картинки на столі. Я пропоную підійти до столу і обрати картинки на яких зображені добрі вчинки для дівчинки та погані, які, можливо, вчинив хлопчик. ( Аналіз 4-6 картинок : Що зображено на картинці? Як вчинив герой? А як вчинив би ти?)

Як ви вважаєте, що потрібно зробити хлопчикові, щоб  на наступний рік святий Миколай теж приніс йому подарунки?
А що зробили ви для того, щоб одержати подарунок? Давайте я трішки допоможу вам. Я хочу запропонувати вам , діти, подарувати комусь найцінніше що у нас є . Це наше серце. А кому ви хочете його подарувати? Давайте складемо долоньки так , щоб у нас утворилося серце і скажемо святому Миколаю кому ми його даруємо? Наприклад я подарую своє серце своїм батькам,  своїм донечкам, а ще я дарую своє серце вам, діти. ( Відповіді кожної дитини)

Святий Миколай звичайно ж почув і побачив усі ваші сердечка і зрозумів, які вони добрі та щирі. То мабуть він нагородить вас подарунками. Ви хочете одержати подарунки?
Але у світі є багато дітей, які живуть у дитячих будинках і вони теж мріють про подарунки. А найбільше ці діти мріють, щоб їх знайшли їхні мами, адже ці діти живуть без батьків. Звичайно святий Миколай завітає і до них і подарує їм подарунки, але я пропоную вам діти допомогти святому Миколаю і теж зробити для цих діток сюрприз. Давайте ми разом з вами теж подаруємо дітям із дитячих будинків невеличкі подаруночки. Це можуть бути книжечки, розмальовки, олівці, або невеличкі іграшки. Ми складемо їх у коробку, а потім святий Миколай забере їх і віднесе у дитячий будинок. Ну що ви погоджуєтесь? Тоді у нас є домашнє завдання: Попросити батьків про невеличкі подаруночки. Згода? Отож домовились?
Як ви вважаєте, чи хороший вчинок ми зробили? Мабуть святий Миколай буде дуже задоволений. Тож бажаю, вам діти, тільки хороших та бажаних подарунків, адже ви у мене усі дуже добрі.


Інтегроване заняття з художньої літератури та фізичного розвитку

Немає коментарів:

Дописати коментар