четвер, 26 січня 2017 р.


Небезпечні предмети вдома

Кімната, в якій дитина робить свої перші кроки, грає або проводить час за уроками, – це не просто місце його існування. Це маленький світ, який формує характер і звички людини, що росте, який впливає на темпи його розвитку та стан здоров’я. Ось чому обстановка дитячої – це дійсно важливо. Саме тому повинні бути відсутні будь-які небезпечні предмети в дитячій кімнаті вашого малятка.
Яких предметів не повинно бути в дитячій кімнаті? Зрозуміло, що спектр «кімнатних» шкідливостей і небезпек варіюється в залежності від віку дитини.
Але так як діти ростуть дуже швидко, а їх поведінка далеко не завжди буває передбачуваною, ми зібрали всі предмети, що потенційно загрожують безпеці дитини, в єдиний список. Все-таки рятувати дитячу кімнату від небажаних «сусідів» краще відразу і надовго – поки ваш малюк не перетвориться в розсудливу дитину​.
Електронні пристрої
В ідеальній дитячій кімнаті має бути мінімальна кількість електроприладів, і, зрозуміло, в ній не місце ні телевізору, ні стаціонарному комп’ютеру, ні планшету.
Справа в тому, що всі ці пристрої мають електромагнітні випромінювання, вплив яких на людський організм викликає у вчених тривогу. І, звичайно, маленьку дитину, організм якого тільки формується, бажано якомога менше піддавати дії сумнівних випромінювань.
Електроприлади, що працюють від мережі, це – дроти і розетки, що здаються маленьким дітям надзвичайно привабливими. Чи треба говорити про те, що розетка без заглушки таїть в собі колосальну небезпеку для цікавого малюка?
Крім того, електроприлади, а також проводи та різні подовжувачі вкрай складно піддати якісному вологому прибиранню, яке повинно щодня проводитися в кімнаті малюка.



Пилозбірники
Ворсисті килими, пухнасті пледи, мереживні балдахіни, штори з ламбрекенами і милі серцю плюшеві ведмедики – все це не що інше, як потужні пилозбірники, що затримують в собі дрібні шматочки шкіри, частинки вуличного бруду, пилок рослин, шерсть тварин, цвіль, грибки, хвороботворні бактерії , продукти життєдіяльності пилових кліщів і багато іншого.
Відомо, що побутовий пил – найпоширеніший алерген і основний винуватець розвитку бронхіальної астми, а тому найкраще позбутися всіх пилозбірників в дитячій кімнаті, не чекаючи алергічних ринітів і інших ускладнень.
Домашні рослини
Горщики з кімнатними рослинами, безумовно, прикрашають наші квартири і надають їм атмосферу затишку, але все ж їх присутність в дитячій кімнаті не завжди бажано. Перш за все, звичайно, це стосується отруйних рослин – азалії та інших молочайних, бегонії, монстери, олеандра, філодендронів та інших. Але і нешкідливі рослини навряд чи принесуть користь дитячому організму, якщо дитині прийде в голову ідея приготувати з них салат, наприклад.
Крім того, горщики з рослинами маленькі діти часто перекидають, а грунт можуть спробувати на смак. До речі, земля нерідко є джерелом небезпечної цвілі, що викликає алергію. Пилок квітучих кімнатних рослин теж може виявитися алергеном для конкретної дитини.
Ненадійні і небезпечні меблі
Для дитячої не підходять меблі з гострими кутами, а також з дрібними накладними деталями, які малюк обов’язково спробує відірвати і спробувати на зубок. Надзвичайно небезпечні для нього і шафи, стелажі і комоди, які не прикріплені до стіни, так як вони можуть впасти, якщо дитина потягне на себе ящик або дверцята. На жаль, іноді таке трапляється і призводить до вкрай сумних наслідків.
Небезпечні і меблі, що полегшують доступ дитині до вікон, особливо якщо вони не мають спеціальних замків або фіксаторів. Взагалі в будинку, де росте дитина, всі вікна повинні бути оснащені засобами захисту «від дітей» – це дуже важливо!
Скляні і б’ються
Скляні двері та дверцята шаф, дзеркала, кришталеві вази і люстри з підвісками в кімнатах, де живуть фізично активні і товариські діти, люблячі приймати гостей, – предмети явно зайві. Ризик розбити їх під час гри занадто великий, як і можливість отримати травму (а в окремих випадках – каліцтво).
Дрібні предмети
Всі ми знаємо, що дітям до трьох років не можна давати іграшки, які мають дрібні деталі, але в наших будинках є маса інших небезпечних дрібниць, що привертають увагу малюка.
Діти відчувають особливу любов до всього, що можна заснути в рот, і чомусь намагаються це все проковтнути. Недарма дитячі хірурги регулярно беруть із животів юних пацієнтів такі сторонні тіла як монетки, намистинки, гудзики, деталі від конструктора, батарейки, невеликі магніти, канцелярські кнопки і шпильки.
Не можна забувати і про те, що дрібні предмети можуть потрапити в дихальні шляхи, а в цьому випадку допомогти дитині може виявитися ще складніше.
Ліки
Не варто зберігати аптечку в місці, досяжному для дитини, і в приміщенні, де він залишається без нагляду хоча б на якийсь час. Справа в тому, що діти, які вміють самостійно пересуватися по кімнаті, як правило, дуже заповзятливі – іноді вони підкорюють якісь немислимі висоти, споруджуючи для цих цілей піраміди зі стільців і табуреток. А коробочка з різноманітними і яскравими упаковками, в яких лежать маленькі кружечки і кульки, є для них особливим об’єктом тяжіння.
Вогненебезпечні предмети
Не варто недооцінювати здатності маленьких дітей, що вражає нас, дорослих, в усьому – іноді навіть дворічний малюк може запалити сірник або добути вогонь із запальнички. У місцях, досяжних для дітей (а ми пам’ятаємо, що це поняття розтяжне), не повинні перебувати запалені лампадки, свічки і аромалампи, не кажучи вже про каміни і печі.

Немає коментарів:

Дописати коментар