вівторок, 14 лютого 2017 р.

  

 Як навчити дитину складати іграшки? 

   Синові або дочці пора лягати спати, а в дитячій кімнаті знову розгардіяш. Знайома ситуація, чи не правда? Звичайно, мамі і татові простіше простого вкласти чадо і самим розібрати завали іграшок, проте з точки зору психології виховання такі дії будуть докорінно неправильним.
   Якщо ви не привчите дитину до самостійної прибирання іграшок вже в ранньому дитинстві, то вам доведеться наводити за ним порядок і в усі наступні роки. Пам'ятайте про це, дорогі батьки!

Правда, у процесі привчання важливо не перегнути палицю, пам'ятаючи про норми розвитку дітей. Маленька дитина ще не в курсі значень слів ТРЕБА і ОБОВ'ЯЗОК, тому
примушувати малюків, наголошуючи на їх свідомість, — безглузде заняття. Своїм криком безкомпромісними вимогами і навіть погрозами негайно викинути все це барахло ви досягнете лише грандіозною істерики. Тому потрібно діяти більш гнучко, як вчить ігрова педагогіка.
    Всі діти люблять повторювати за своїми батьками, тому найкраще навчити дитину на власному прикладі. Тому необхідно, щоб всі ваші речі були в порядку. Починайте прибирати іграшки разом з дитиною. У перший день дитина може прибрати одну або дві іграшки, а ви зберіть все інше.
      З часом кількість іграшок збільшуватиметься. Допомагати дитині необхідно до тих пір, поки він самостійно не буде справлятися з прибиранням. Важливо кожен день проводити прибирання, а не від випадку до випадку, адже це може стати звичкою.
       Найкраще проводити прибирання з дитиною в ігровій формі. Наприклад, можна влаштувати змагання, визначити солодкий приз, який дістанеться тому, хто збере найбільше іграшок в коробку.
     Або укладайте спати іграшки в коробку, машинки ставте в гараж і т. Д. Якщо дозволяє місце в квартирі , то заведіть відразу кілька ящиків для різних іграшок і придумайте казку, завдяки якій дитина зрозуміє, чому необхідно прибирати іграшки саме туди.
           Наприклад, можна сказати, що всі іграшки вночі розмовляють між собою. Необхідно, щоб дитина прийняла умови вашої гри і виконував їх. Якщо дитина не хоче виконувати умови гри, то заведіть «жадібну коробку», в яку ви будете прибирати його улюблені іграшки і видавати їх раз на тиждень.
.


   Підключіть фантазію і запропонуйте дитині уявити себе метеликом або бджілкою, яка збирає пилок або нектар. Виріжте з паперу крильця, прикріпіть їх на спину малюка, і він буде з задоволенням пурхати по кімнаті, збираючи розкидані іграшки. Інший варіант – поясніть, що іграшки напрацювалися за день і тепер хочуть потрапити в свої ліжечка, а щоб вони не заблукали по дорозі – їх потрібно проводити в будиночок. І не забувайте, ви разом з малюком не робите прибирання – ви граєте.
     У магазинах продається безліч.самих різних кошиків і етажерок для іграшок, однак при бажанні їх роль запросто зіграють звичайні коробки. Для конструкторів, ляльок, машинок і кубиків відведіть окремі коробки – вони і будуть їх будиночками. Разом з дитиною обклейте коробки аплікаціями з кольорового паперу і яскравими журнальними вирізками, прикріпіть скотчем таблички з назвами – справа готова! Тепер залишиться лише поставити коробки на відведене їм місце.
    Дитина, власноруч зконструювавши такий будиночок, напевно буде з бажанням  після закінчення гри складати в нього своїх плюшевих і пластмасових друзів. Саму велику і красиву коробку назвіть Чарівною. Нехай в ній живуть самі улюблені іграшки – ляльки, зайці, ведмеді, фантастичні трансформери. В іншій коробці нехай живуть фарби, фломастери, альбоми для малювання, кольоровий папір, пластилін. Ще одна коробка знадобиться для зберігання гайок, гвинтиків, непрацюючих будильників та іншого начиння, непотрібної дорослим членам сім'ї, але цінним для малюка.
      Іграшки відправлені по коробках? Тепер нагадайте дитині, щоб він подбав і про свої речі. Допоможіть йому відправити спати на свої місця шкарпетки, маєчки та штанці.
     У ході збирання розмовляйте з дитиною спокійним, лагідним голосом, не підвищуючи тону, навіть якщо він щось зробить неправильно. Спочатку вам доведеться наводити порядок разом з малюком, але незабаром дитина звикне стежити за порядком самостійно.
     Якщо дитина все правильно робить, обов'язково його похваліть
   Головне – запастися доброзичливістю і терпінням.

Немає коментарів:

Дописати коментар